A Sárospataki Református Egyházért Alapítvány támogatta könyv kiadását.
A könyv címe: „Cum grano salis” – „Egy csipetnyi sóval”. I. Rákóczi György (1593-1648) fejedelem és felesége: Lorántffy Zsuzsanna (1600-1660) nagyasszony konyhájába enged betekintést. 17. századi étel- és édességrecepteket tartalmaz, amelyeket Márki Bertalan István királyi mesterszakács és Kövér Zsolt cukrászmester állított össze korhű leírások alapján. Ezeket kiegészítik a hagyományos tájjellegű ételek és édességek, ugyancsak az ő receptúrájuk alapján. „Egy csipetnyi sóval” nem csak az ételek készülnek, hanem így készült maga a szakácskönyv is. A recepteket ízesítik kultúrtöréneti leírások, tárgyi műemlékek, képek, - és mivel a fejedelmi pár napi lelki tápláléka volt a Szentírás –, bibliai idézetek is. A könyv kultúrtörténeti csemege. Célja, hogy a Kedves Olvasó vigye a konyhájába, és ne felejtse el, hogy Sárospatak létezik. Jöjjön el, vagy jöjjön vissza kirándulóként, diákként vagy vállalkozóként. Saját használatra éppúgy alkalmas, mint ajándékozásra. Szép, tartalmas és hasznos emlék Sárospatakról.

Itt belelapozhat!