SÁROSPATAKI REFORMÁTUS EGYHÁZÉRT ALAPÍTVÁNY

Alapította: Seress Ödön 1996

    Hogy mit jelent az életemben a Szentírás? Bizonyára mindenki kedves jelzőkkel tudná leírni, aki számára fontos.
Egyrészről számomra olyan, mint egy nagyon fontos személy az életemben. Egy személy, aki példát állít elém. Valaki aki tanít. A Szentírás tanító, megmutatja melyik a helyes út és melyik az amelyiktől óvakodnom kell.
  Olyan, mint egy tanácsadó, akitől bármikor megkérdezhetem mit gondol egy fontos témával kapcsolatban. A különböző helyzetekben ott van velem, hogy a megfelelő válaszokat nyújtsa ha válaszút elé érkezem és elakadok. Sohasem fogok benne csalódni. Mindig számíthatok a Szentírásra. Bármikor elővehetem, elolvashatom ha azt érzem útmutatásra van szükségem. Véleményem szerint rendkívül motiváló. Számos olyan részlet van benne amely buzdít és inspirál. Inspirál arra, hogy megtegyek valamit, amitől félek. Hiszen megtanít arra, hogy aki Istenben bízik és hisz benne, annak nincs mitől félnie. Sokszor érezhetjük azt, hogy elfogyott minden erőnk, nem sikerül valami úgy, ahogyan elterveztük és elkeseredünk. A Szentírás ott van nekem, hogy talpra állítson és erőt adjon az akadályokhoz. Számomra a legkedvesebb mondat a Szentírásból Márk tollából származik: ”Minden lehetséges annak, aki hisz.” Ez a mondat sokszor lebeg a szemem előtt és ad hitet ahhoz, hogy kitartsak valami mellett és ne adjam fel. A jövőhöz is fontos támpont ad. Segít a pozitív, célratörő gondolkodásban.
  Másrészről nagyon szeretem a történelmet. A Biblia pedig hatalmas történelmi háttérrel rendelkezik. Betekintést nyerhetek vele az akkori emberek életébe, mindennapjaiba. Megtudhatom hogyan éltek, építkeztek, megismerhetem ékezési szokásaikat. Az egyik leghitelesebb dokumentum amit valaha is olvashatok. Olyan példákat állít elém az abban az időben élő emberek tetteivel, amelyek még ma is meghatározóak lehetnek. Visszatérő örök példákat és problémákat mesél el. Mi is találkozhatunk bármilyen nehézséggel életünk során. Ha olvassuk a Bibliát tanulhatunk belőle. Tanulhatunk egy-egy karakter hibáiból. Elkerülhetünk olyan élethelyzeteket, amelyek lehet, hogy végleg nyomot hagytak volna lelkünkben. Mindig aktuális lesz.
  Amikor egy-egy könyvet olvasok, mindig elképzelem a karaktereket, a helyszíneket és az egyes eseményeket. Ezáltal azt érzem, hogy részese lehetek egy új világnak. Megélem a történetet, az eseményeket. Amikor a Szentírást olvasom közelebb kerülök Istenhez. Szinte személyesen beszélgetek vele. Megismerem az életét, a tetteit. Egy könyv után sokszor olvasok az íróról is. Már a könyv olvasása közben megtudhatok dolgokat, részleteket a szerzőről, valamint a személyiségéről. A Szentírás alkotói, az apostolok, szintén betekintést adnak az életükbe, mindennapjaikba. Ez még közvetlenebbé teszi a kapcsolatot az olvasó és a könyv között. Azonban még egy olyan könyvvel sem találkoztam, ami ekkora szeretet közvetített volna felém.
   Nagyon sokszor hallottam már akár prédikáció, akár egy-egy hittanóra alkalmával, hogy a Szentírás olyan mint Isten szerelmes levele az emberhez. Azt hiszem még senkitől sem kaptam ilyen kedves levelet. Azt kívánom, bárcsak én is írhatnék Istennek egy ilyen levelet, hogy kimutassam Ő mit jelent nekem és milyen fontos az életemben.

Karászi Kira